nedeľa 19. februára 2012

Recenzia Saving Francesca a The Piper's Son od Meliny Marchetta

Čítať knihy Meliny Marchetta je ako skladať puzzle s 10 tisíc kúskami. Na začiatku vidíte iba malé čiastočky, z ktorých ste frustrovaní, pretože  vám nedávajú zmysel. No postupne ako nachádzate spojenia medzi jednotlivými kusmi, vynára sa vám pred očami krásny obraz.
Preto mám pre čitateľov tejto autorky len jednu radu – nevzdávajte sa na začiatku.
Saving Francesca a voľné pokračovanie The Pipers’s Son rozprávajú životný príbeh partie kamarátov žijúcich v Sydney, ich rodiny a známych.

Saving Francesca je milá vtipná kniha, ktorá s ľahkosťou vlastnou len Meline Marchetta spracováva ťažkú tému psychickej choroby. Francesca začína navštevovať novú školu, ktorá bola doteraz čisto chlapčenská. Necháva za sebou svoje staré kamarátky a jej jedinou šancou na sociálnu interakciu sú 3 šibnuté baby, ktoré prešli na novú školu spolu s ňou – aktivistka a proti všetkému protestujúca Tara, hudobný génius a šprt v jednej osobe Justine a frajerov striedajúca Siobhan.
Život na škole, kde sú dievčatá považované za druh zaujímavých zvierat, aké vidíte radi v ZOO bezpečne za mrežami, nie je pre Francescu jednoduchý. Najmä, keď sa musí zmieriť s hlúpymi narážkami od vedľa sediaceho Toma, nepríjemnými otázkami od čudného Jimmyho a zvláštnymi pohľadmi od príťažlivého Willa.
To by však nebol Francescin najväčší problém. No od prvého dňa v novej škole jej mama nevstala z postele. Lekári jej diagnostikovali klinickú depresiu. Odrazu je Francesca tou osobou, ktorá drží rodinu pohromade.

Saving Francesca je útla knižočka, ktorá má len niečo cez 200 strán, no obsahom by sa dala prirovnať k Malému princovi – tiež sa do nej zmestí celý život.
Ak máte radi ironický humor, jednoduchý ale silný príbeh, uveriteľné postavy a zároveň hľadáte knihu, ktorá nesie určité posolstvo, rozhodne si Saving Francesca prečítajte.

The Pipers Son pokračuje v príbehu o päť rokov neskôr a zameriava sa na Tomov život. Po smrti Tomovho milovaného strýka sa celá Tomova rodina spolu s jeho životom zrútila. Tom sa vykašľal na školu, sem tam hrá niekde s mizernou kapelou a býva s dvomi spolubývajúcimi, ktorí sú rovnaké trosky ako on. Keď ho spolubývajúci vyhodia z bytu a Tom odrazu nemá kam ísť, nájde útočisko u svojej tehotnej tety. Až vtedy začne Tom prehodnocovať päť posledných rokov a snaží sa napraviť staré krivdy.

Pri knihe The Pipers Son obzvlášť platí, že sa nemôžete vzdať s čítaním na začiatku. Takže pokiaľ nemáte nervy na trochu pomalšie tempo a zhustené vysvetľovanie rodinných vzťahov, radšej ani nezačínajte, pretože budete len zbytočne frustrovaní.
Keď sa však dostanete cez zlomový bod, odrazu zistíte, ako si knihu veľmi užívate, smejete sa na vtipných dialógoch a snažíte sa vylúštiť vzťahy v Tomovej rodine. Krásne na knihe Meliny Marchetta je, že píše bez príkras a vylepšení, rovnako dobre by mohla napísať príbeh o vašej rodine alebo vašich kamarátoch. Ľahkým a úprimným štýlom.

The Piper’s Son rozhodne nie je YA kniha a rozhodne nie je pre každého, no tí, ktorí majú radi náročnejší štýl budú určite spokojní.

1 komentár:

  1. Saving Francesca mi přišlo na konci strašně dojemné. To, jak si ze začátku Francesca stěžovala na věci, které dělala její máma, jenže postupem času si uvědomila, jak moc jí to chybí.

    OdpovedaťOdstrániť