pondelok 24. októbra 2011

Recenzia Lola and The Boy Next Door od Stephanie Perkins


Hneď ako Stephanie Perkins vydala svoju prvotinu pod názvom Anna and The French Kiss, vystrelila medzi hviezdnych autorov YA literatúry a jej kniha sa stala bestsellerom. Anna si svojím príjemným humorom a úprimným rozprávaním získala srdce každého čitateľa. A teraz prišla Lola.

Lola je všetko čo Anna, no viac. Ak Anna je jazda na šmykľavke, Lola vás povezie na horskej dráhe, ak Anna je ako kopček chutnej zmrzliny, Lola je lepšia než celý zmrzlinový pohár, ak ste si zamilovali Annu, Lolu si zamilujete ešte viac. Ak sa to vôbec dá.

Čítať Lolin príbeh je ako čítať denník najlepšej kamarátky, alebo pre nás staršie – ako sa po rokoch vrátiť k vlastnému denníku. Je úžasné, ako dokáže Stephanie Perkins podať celkom obyčajný príbeh neobyčajne. Vyvolá vo vás pocit, že čítate o sebe v paralelnom svete – názory, dojmy, vzťahy, pocity – všetko je rovnaké, len miesto, čas a ľudia naokolo sú rôzni.

Lola nenosí šaty, Lola nosí kostýmy. Farebné, veľkolepé, okázalé. A nie je to preto, že namiesto mamy a otca má otcov dvoch. Mysleli by ste si, že keď vás vychovávajú dvaja gayovia, budete mať jednoduchší život. Omyl – Lola sa musí každú chvíľu hlásiť, kde je a čo robí. No najmä preto, že má o 5 rokov staršieho priateľa, frontmana rockovej kapely. Ktorý rodič by bol nadšený, keby jeho dcéra priniesla domov chalana, ktorý sa živí spevom po baroch a farbí si vlasy na blond? Keby však toto bol jediný Lolin problém – môžem vás ubezpečiť, že nie je. Pretože Lola má okrem priateľa aj nápadníka, úžasného chlapca od vedľa, Cricketa, ktorý sa práve po troch rokoch prisťahoval späť a otvoril tým staré rany.

Stephanie dokonale zachytila pocit zamilovania sa. Okrem toho celý príbeh okorenila svojským zmyslom pre humor, ktorý vás donúti smiať sa od prvej strany až po poslednú.
Ak Anna bola začiatok, tak Lola ja veľké finále.
Neviem si predstaviť, čo prinesie Isla.

2 komentáre:

  1. krasna recenzia :) ooch, ako rada by som si teraz zdvihla naladu lolou...

    missviolet

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Páči sa mi ako si napísala, že Stephanie dokáže podať celkom obyčajný príbeh neobyčajne. Úplne s tým súhlasím, keď si tak vezmeš, tak tie jej knihy ani nemajú normálny dej, len opis určitých situácií odohrávajúcich sa za sebou. Och ale také sú fajné...:)

    OdpovedaťOdstrániť