sobota 9. apríla 2011

English review The Betrayal of Maggie Blair by Elizabeth Laird (with Slovak Version)

Living in seventeenth-century Scotland, accusation of being a witch, leads Maggie Blair straight to the gallows pole. Luckily, with help of her old good friend, Maggie escapes and finds shelter by her strongly faithful uncle and his family. But Maggie doesn’t come alone. She brings disaster along with her.

I have to say I had great expectations from this book, which weren’t fullfiled. Although I liked the character of Maggie very much, everything else what would made this book a good one, was missing.
Maggie was poor, illiterate and afraid girl at the start, but facing the death made her strong and selfconfident. So did the hard life with her uncle’s family. It was pleasure to observe her character development.
The narration was fluent and I could say it was very good read. But nothing extraordinary happened. Everything was pretty predictable. I missed some action, shocking revelations, interesting characters.
In the end everything was solved – the bad people were punished, the good ones rewarded.   
The Betrayal of Maggie Blair claims to be a historical novel, but I would designate this book as a narration set in historical ambient.
Note at the end: If you are looking for a romance, this isn’t definitely the right book for you. But if you like reading about faith and finding the right path in life, do not hesitate and read The Betrayal of Maggie Blair.

I would like Netgalley and Houghton Mifflin Books for Children for providing me with a copy of this book.

SLOVENSKÁ RECENZIA:
Keďže o tejto knihe sa čo to pospomínalo už aj v našich zemepisných šírkach, rozhodla som sa uverejniť aj slovenskú recenziu, aby si ju mohli prečítať aj tí, ktorí sa s angličtinou veľmi nekamarátia. Tiež mám takto príležitosť rozpísať sa viacej, pretože slovenčina mi je predsa len bližšia, tak sa nečudujte, že moja slovenská verzia bude obšírnejšia :)

Maggie Blair, šestnásť ročné dievča žijúce v Škótsku v 17. storočí, je krivo obvinená z čarodejníctva a odsúdená na smrť obesením. Šibenici unikne v poslednej chvíli a útočisko hľadá u svojho strýka,  ktorý je silno veriaci. Maggie však ani tu nenachádza pokoj a harmóniu, pretože aj rodina jej strýka je prenasledovaná kráľovskými úradmi. Poviete si, čo by mohlo byť predsa zlé na viere v Boha? Pokiaľ ste však protestantom v katolíckej krajine, tak úplne všetko.

Kniha sa sústreďuje na vieru a dobové udalosti a preto málo času zostáva na samotný príbeh. Chýbala mi akcia, neočakávané zvraty, pútavý dej. Jediné, čo mi pomohlo dočítať sa do konca, bolo príjemné a ľahko čitateľné písanie autorky. Príbeh by som označila za rozprávanie zasadené do historického prostredia. 
Všetko bolo príliš predvídateľné - vedeli ste, kedy sa stane niečo dobré, aj kedy sa stane niečo zlé. Vedľajšie postavy boli príliš ploché a čiernobiele - buď dobrí veriaci alebo zlí pokrytci. Koniec so sebou priniesol len to, čo mu samotný príbeh umožnil - potrestanie zlých, zásahom božích síl, a odmenenie dobrých.
Mala som však rada postavu Maggie - na začiatku bola len obyčajným nevzdelaným a ustráchaným dievčatkom, ktoré ale prešlo počas knihy obrovským prerodom, aby sa z neho stala silná a sebavedomá mladá dievčina. Musím priznať, že toto poriadne klišé, sa mi celkom páčilo, najmä  preto, že zachraňovalo celú knihu.
Maggie si sem tam zapolemizuje o viere, ale v  celkovom kontexte tieto pochybnosti vyznievajú príliš nevýrazne, akoby jej tenký hlások nebolo vôbec počuť. O to viacej sa nám dostane kresťanských žalmov a puritánskych reálií.
Kniha nebola zlá, dôkazom je, že som ju prečítala až do konca. Čítala sa rýchlo a ľahko. Len nečakajte nič prevratné - ani v oblasti YA literatúry, ani v oblasti historických románov.
Nuž a pokiaľ hľadáte romantiku, ste celkom vedľa.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára