nedeľa 16. októbra 2011

Recenzia Kým dopadnem od Lauren Oliver

Na zadnom prebale mojej verzie tejto knihy je napísané:

"Ak by ste tento rok mali prečítať len jednu knihu, mala by to byť táto."

Kým dopadnem v sebe skrýva všetko - lásku, priateľstvo, nenávisť, zlosť, radosť, život, smrť a všetko medzitým.

Samanta Kingston zomrela pri autonehode. No keď zazvoní budík, preberie sa do toho istého dňa. Sedemkrát.

Sam je dievčaťom, aké by ste bez výčitiek svedomia označili za populárnu mrchu. Chodí s kapitánom školského lacrossového tímu a spolu s jej kamarátkami je hviezdou každej párty. Bežný študent sa jej na chodbe školy ani neodváži prihovoriť.

Lauren Oliver vo svojej knihe vykreslila obraz strednej školy a stredoškolského života v celej jeho krutej realite. Neskĺzla však do roviny bežného klišé, kde obľúbené dievčatá sú len zlé a neobľúbené zas len dobré a na konci nadíde veľké kajanie a ospravedlňovanie, potrestanie zla a odmenenie dobra.

Sam je mrcha. No v podstate nie je. Je si neistá sama sebou, robí veci pre to, že sa nezamýšľa nad tým, aký by mohli mať dopad na ostatných. Chodí s najobľúbenejším chalanom školy, no v podstate ho nemiluje, nevie si však predstaviť, že by sa s ním rozišla. Sam je uväznená v kruhu vzťahov a pocitov, ktoré vám nie sú jasné, keď máte 25 a už vôbec nie, keď máte 17. Tento kruh sa však preruší, keď Sam zomrie. Sedemkrát prežije posledný deň svojho života inak. Postupne začína vnímať druhých ľudí, triedi si vlastné myšlienky a pocity, uvedomuje si, že veci nie sú čiernobiele. Vidí ľudí okolo seba v ich nedokonalosti, ktorá jej ale nebránia mať ich rada.

Kým dopadnem je kniha plná drsných udalostí a surových citov. Nenájdeme tu žiadne zľahčenie a zjemnenie príbehu, Lauren ho podala tak, ako sa bežne okolo nás deje. Kým dopadnem vás donúti zamyslieť sa a prečítať si niektoré pasáže niekoľkokrát, pretože v sebe nesú myšlienku, ktorú si chcete zapamätať.

Každý by si mal v istom bode svojho života prečítať tento príbeh. Navrhujem ho ako povinné čítanie pre stredné školy. Nemôžem inak, ale musím dať tejto knihe 5 kuriat.

2 komentáre:

  1. 1. To máš? Aj ja si to chcem prečítať.
    2. Haha, že lacross, ja som myslela, že to hrali len dvojčatá Pat a Izabela či jak sa volali...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Opět krásná obálka :) Tuhle knížku jsem si chtěla přečíst v angličtině, ale když jsem zjistila, že se čeká český překlad...no, proč se namáhat? :D :)

    Recenze vypadá velice pozitivně, tak uvidím, jestli příběh sedne i mně :)

    OdpovedaťOdstrániť