sobota 12. marca 2011

RC recenzia Som číslo štyri od Pittacusa Loreho

Na začiatku ich bolo deväť. Prvých troch zabili. On je číslo štyri.

Keď bola mierumilovná planéta Lorien takmer zničená krvilačnými Mogadoráncami, deviatim deťom a ich kurátorom sa podarilo zachrániť a skryť sa na Zemi. Mocné kúzlo umožňuje Mogadoráncom, aby deti zabíjali len v poradí, v akom im boli pridelené čísla. Vždy keď lorienské dieťa zomrie, ďalším sa na členku zjaví kruh symbolizujúci jeho smrť. A nasledujúce číslo vie, že je na rade.
John Smith celý život utekal pred istou smrťou z rúk Mogadoráncov. Pod vedením svojho kurátora Henriho sa snaží rozvinúť svoje nadprirodzené schopnosti, aby sa raz dokázal ubrániť svojim nepriateľom a pomohol opäť vzkriesiť svoju planétu Lorien.
Až kým John nepríde do malého mesta v Ohiu a odrazu už utekať nechce...

Som číslo 4 je kniha s potenciálom zaujať davy a získať si srdcia mnohých čitateľov. Autori, ktorí sa skrývajú pod pseudonymom Pittacus Lore, siahli po v súčasnosti veľmi populárnej tematike fantasy a fikcie a zabalili ju do formy dostupnej pre každého. Zatiaľ čo väčšina fantasy kníh sú 500 stranové bychle, ktoré vyžadujú istú čitateľskú zručnosť a predpokladajú, že čitateľ má už čo-to z fantasy žánru odčítané, Som číslo štyri stavia na jednoduchosti a pôsobí ako šlabikár pre začiatočníkov v tejto oblasti. 

Kniha sa číta vynikajúco, na koniec sa dá dostať „otočením zopár strán“. Dej ponúka veľa pútavých akčných scén a odhalení, ktoré sú dynamické a nasledujú plynulo za sebou, takže o nude alebo zdĺhavosti nemôže byť ani reč.
Lov pokračuje na blogu: Milujem knihy
Hľadajte podľa indície: Modrý kameň nájdený v lese spustí sériu udalostí, ktoré by nikto nečakal... 
Avšak...na začiatku knihy nám autori vysvetlia skoro všetko v jednoduchých vetách, akoby ani nepredpokladali, že by sme si dokázali aj sami niektoré fakty pospájať a niektoré súvislosti domyslieť. Toto mechanické vysvetľovanie pôsobí priveľmi strnulo a jednoducho. Našťastie, ako sa príbeh rozvíja, od konceptu jednoduchosti sa upúšťa a ďalšie strany nepôsobia tak neprirodzene.
Postava Johna Smitha tiež naberá postupne na hĺbke. Na prvých stranách sledujeme myšlienky, ktoré akoby ani nepatrili 15 ročnému chalanovi, vidíme len obyčajné slová. Neskôr sa nám John približuje a stáva sa reálnejším.
Johnov kurátor Henri je postava, ktorá knihu značne vylepšuje. Obľúbila som si aj Johnovho kamaráta Sama a Johnovho psa Bernieho Kosara. Veľkým nedostatkom bola postava Johnovej priateľky Sarah, ktorá pôsobila plocho, nereálne a klišéovito.
Na posledných stranách šla kvalita knihy výrazne hore, veľká bitka, ku ktorej všetko od začiatku smerovalo bola napísaná pútavo a o triedu lepšie než zvyšok knihy.

Autori zmiešali dokopy všetky najbežnejšie fantasy námety a uvarili z nich Som číslo štyri. Preto som mala celý čas pocit, že som niečo podobné už čítala.
Robí to však knihu zlou? Je priemer zlý? Nemyslím si.
Kniha určite zaujme určité spektrum čitateľov. Svoj podiel na tom bude mať aj film, ktorý do slovenských kín príde 7. apríla. Myslím, že Pittacus Lore dal do pohybu niečo veľké a ďalšie knihy to len potvrdia. Ja si určite pokračovanie Sila šiestich, ktorá má vyjsť 20. novembra, prečítam.
Prečo?
Pretože som nesmierne zvedavá ako to s našim Johnom a odpornými Mogadoráncami nakoniec dopadne.


Na záver by som chcela poďakovať vydavateľstvu Ikar za poskytnutie predvýtlačku knihy Som číslo štyri. Pokiaľ by ste si chceli knihu zakúpiť, vychádza 5. apríla.


5 komentárov:

  1. nemám slov, zvládla si to skvelo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Súhlasím s Judit, výborne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ja mam pocit ze vsetky tie knihy su na jedno kopyto...
    ale napisala si to super. ved ja som vedela o com hovorim ked som pisala o tych slohovych pracach :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. skvelá recenzia...knihu si určite prečítam, ak si na ňu nájdem čas :)) do kina sa chystám tak či tak :))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Toľko rôznych recenzií som na jednu knihu ešte nečítala.
    Pri tejto knihe som na vážkach už mesiac... Kúpiť/nekúpiť. A film si pozrieť nechcem, lebo keď si ju potom predsa len kúpim, tak to už bude o ničom... :/ :D Ťažké rozhodovanie. :D
    Pekná recenzia. :)

    OdpovedaťOdstrániť