nedeľa 4. septembra 2011

Recezia Bloodlines od Richelle Mead

Príbeh Vampire Academy pokračuje v Bloodlines, najočakávanejšej knihe leta 2011.

Tentoraz nás dej knihy nás prenesie do Sydneyno života, ktorý nestojí za veľa, od kedy pomohla Rose utiecť z väzenia. Medzi alchymistami je považovaná za nedôveryhodnú osobu a hrozí jej, že bude poslaná na prevýchovu.
Vtedy však príde posledná šanca na záchranu – Sydney dostane za úlohu strážiť Jill – sestru kráľovny Lissy, o ktorej život sa usilujú protikráľovskí rebeli.
Sydney odchádza spolu s Jill, Eddiem a Adrianom do Palm Springs, aby sa ukryli na súkromnej strednej škole.

Na začiatok si vyjasnime jednu skutočnosť – Bloodlines nie sú VA. Keď budete ku knihe pristupovať s týmto postojom, užijete si ju omnoho viacej.
Najviac odlišuje Bloodlines od VA práve Sydney ako hlavná rozprávačka príbehu. Sydney nie je badass hrdinka, ktorá si nedáva pozor na ústa a keď sa jej niečo nepáči, tak niekomu nakope zadok. Sydney nie je Rose.
Možno práve preto som si Sydney obľúbila snáď ešte viac ako Rose – pretože Sydney ukazuje neistú stránku, ktorú má každý z nás v sebe. Celý život bola učená poslúchať autority, byť slušná a podriadiť sa požiadavkam ostatných. Častokrát sa preto dostane do konfliktu s tým, čo je podľa nej správne a tým, čo by mala urobiť, pretože to tak od nej niekto vyžaduje.
Sydney je taká dobrá duša, ktorá má potrebu zachraňovať každého naokolo, najmä Adriana.

Príbeh sa skôr sústreďuje na Sydney, alchymistov a vzťahy okolo nej, než na svet upírov ako ho poznáme z predchádzajúcich kníh. Nechýba mu však humor, láska v rôznych formách a druhoch, a samozrejme napätie.
Udalosti sa rovnako ako vždy zapletú a skomplikujú, dostane sa nám zopár šokujúcich aj nešokujúcich odhalení.
Stretávame sa s hromadou nových postáv, ktoré Richelle dokázala vytvoriť tak umne, že svet upírov a alchymistov nám ožíva pred očami.
Napokon tu máme vzťah Adriana a Sydney, ktorý je zatiaľ ešte len na štartovacej čiare. Obaja sú si vyrovnanými partnermi a dokonalými protikladmi – upätá Sydney verzus rozšafný Adrian.

Richelle si prvou knihou z jej novej série postavila pevné základy skvelého príbehu. Naštartovala sa na jazdu do iného sveta a ja sa nemôžem dočkať ďalších častí, aby som sa dozvedela, ako bude príbeh pokračovať.

VAROVANIE: Bloodlines je vysoko návykové. Začať čítať s rozumom.

Druhá časť série vyjde v júni 2012 pod názvom Golden Lily. Chcela by som vedieť cestovať v čase.
Moja posledná myšlienka patrí slovenským vydavateľstvám – dúfam, že niektoré konečne objaví túto skvelú sériu a preloží ju do slovenčiny.

1 komentár:

  1. Dobre, vsugerujem si to.xD A teším sa na čítanie, len aby už tá kniha prišla.>.<""

    OdpovedaťOdstrániť