piatok 2. septembra 2011

Recenzia Jo Nesbø Headhunters: Lovci mozgov

Knihy z poličky triler nečítam často, no vďaka vydavateľstvu Ikar sa mi do rúk dostala kniha nórskeho autora Joa Nesbøa. Ak by ste mali chuť na trochu adrenalínu, odporúčam vám, aby ste po nej siahli.

Dnešný svet patrí personalistom – Jo Nesbø to pochopil a do hlavnej úlohy svojho trileru obsadil hrdinou práve z týchto radov. Roger Brown je špičkový headhunter – lovec mozgov, ktorý sa živí hľadaním najlepších ľudí na trhu a obsadzuje ich do pozícií na vrchole firemnej pyramídy. Roger je brilantným znalcom ľudí a vypočúvacej metódy CIA, vždy o krok pred kandidátmi. 
Zdá sa, že jeho život je dokonalý, má vynikajúcu prácu, peknú manželku a dokonalý dom. To je to, čo vidia ostatní. No Roger sa topí v dlhoch, pretože kúpil manželke galériu, aby ju odškodnil za to, že ju donútil ísť na potrat. Došiel však na to, ako chýbajúce peniaze získať – okrem profesijnej minulosti sa kandidátov pýta, či vlastnia nejaké hodnotné umelecké diela, aby ich potom mohol ukradnúť.
Všetko sa zamotá, keď Rogerovi odporučí jeho manželka dokonalého kandidáta na pozíciu riaditeľa obrovskej firmy s GPS technológiami, ktorý náhodou vlastní jeden z najhľadanejších obrazov od čias 2. Svetovej vojny.
Roger pochopí však až príliš neskoro, že sa zaplietol do niečoho omnoho väčšieho ako je len krádež obrazu.

Lovci mozgov je triler, ktorý sa číta sám. Rozprávačom príbehu je Roger, cynik s prenikavou inteligenciou, ktorý robí knihu zaujímavejšou a dodáva jej psychologický rozmer. Roger od malička trpel komplexami kvôli svojej výške, od ktorých sa odvíja mnoho udalostí v knihe.
Páčilo sa mi, že Roger bol obyčajným hrdinom, rovnako ako hocijaký iný človek – okrem svojho myslenia si nemohol pomôcť ničím iným. Neabsolvoval žiadny špeciálny výcvik, nevedel strieľať z pištole, ani skákať z okna alebo idúceho vlaku. Mal osobné a rodinné problémy, s ktorými sa snažil vyrovnať. Rogera som si od prvej strany knihy zamilovala.

Kniha začína trochu pozvoľnejšie, čo by nebolo až také zlé, keby celý príbeh nebol vtesnaný do 250 strán. Samotná akčná časť sa potom musela zmestiť do druhej polovice knihy, čo je škoda, pretože bola pre knihu ťažisková a Jo Nesbø na nej mohol stavať a vybudovať tak komplexnejši a širší príbeh.
Veľmi oceňujem európske prostredie, v ktorom sa kniha odohráva. Po všetkých amerických trileroch na jedno kopyto je Oslo a jeho okolie príjemným osviežením mojej čiateteľskej mapy.

Lovci mozgov je skvelá kniha pre tých, ktorí hľadajú napätie, dynamický príbeh a neopozeranú zápletku. Rovnako aj pre tých, ktorí ako ja nečítajú detektívky často, no keď už po nejakej siahnu, chcú, aby bola kvalitná.
A napokon, Lovci mozgov je kniha pre personalistov. :)

1 komentár:

  1. Já jsem to teda nečetla,chystám se na to,ale viděla jsem film. taťka říkal že je to ,,...akční film, kde se moc nezabíjí a neteče tam krev". Nevím,jestli jsi to viděla ale výsledek je uplně opačný. A litovala jsem rogera, že byl v tak zoufalé situaci. a nemohla jsem potlačit záchvěv hnusu,jak se schovával do tý kadibudky :D

    OdpovedaťOdstrániť