sobota 28. januára 2012

Recenzia The Fault in Our Stars od Johna Greena

“Sometimes, you read a book and it fills you with this weird evangelical zeal, and you become convinced that the shattered world will never be put back together unless and until all living humans read the book.”

„Niekedy si prečítate knihu, ktorá vás naplní zvláštnou posvätnou oddanosťou a vy nadobudnete presvedčenie, že roztrieštený svet sa nikdy nezjednotí, kým si každý žijúci človek túto knihu neprečíta.“

Po prečítaní The Fault in Our Stars (TFiOS) mám pocit, že sama som zostala roztrieštená a nikdy sa nezjednotím.

K TFiOS sa viaže viacero zaujímavých príbehov, akoby táto kniha žila svoj vlastný život. John Green na nej pracoval 12 rokov a jeho hlavnou myšlienkou bolo, že si každý čitateľ prečíta túto knihu naraz. Na knihu bolo uvalené prísne informačné embargo. Nikde neprenikol podrobnejší obsah, ani jedna citácia, nikto v podstate nevedel, čo od knihy môže očakávať. Tí, ktorí sa stretli už s nejakým dielom od Johan Greena však tušili, že ich čaká niečo veľkolepé. John Green dokonca vlastnoručne podpísal každú knihu z prvého nákladu.

Avšak iniciatívni zamestnanci veľkého internetového kníhkupectva Barnes and Noble, omylom rozposlali niekoľko tisíc výtlačkov TFiOS dopredu tým, ktorí si knihu predobjednali. Na poslednú chvíľu sa knihy snažili zastaviť na ich ceste k majteľom, no napriek tomu sa mnohí mohli tešiť zo svojho výtlačku o dva týždne skôr. John Green ich poprosil, aby nepokazili čítanie ostatným a nezverejňovali citácie z knihy, obsahy ani recenzie. A hoci vo svete kolovala možno tisícka TFiOS kníh, do 10. januára, ktorý bol dňom vydania, by ste sa na internete nedočítali ani slovíčka navyše. Takáto je sila Greenových fanúšikov.

Z úcty k Johnovi Greenovi, jeho 12 ročnému dielu a z úcty k vám, ktorí by ste si túto knihu chceli niekedy prečítať, nebudem ani ja zachádzať do detailov.

TFiOS je kniha silných myšlienok a silných postáv. Hlavnej hrdinke Hazel diagnostikovali v 13. rokoch rakovinu štítnej žľazy, s metastázami na pľúcach. Hazel zázračne prežila, najmä vďaka experimentálnemu lieku, ktorý jej daroval niekoľko rokov života navyše. Nikdy si však neužila život teenegera, preto ju mama núti chodiť do skupiny na podporu detí chorých na rakovinu. Tu sa Hazel stretáva s Augustusom, chlapcom rovnako poznačeným chorobou. Augustus bol hviezdou školského basketbalového tímu, kým neprišiel o nohu kvôli rakovine kostí. Hazel spoznáva s Augustusom nový svet, svet priateľstva a lásky, vďaka ktorému má život napriek chorobe zmysel.

Hoci by sa mohlo zdať, že TFiOS je kniha o umieraní, nie je tomu tak. TFiOS je predovšetkým o živote. S veľkým Ž.

Je tu možnosť vybrať spôsob, akým podáte smutný príbeh, píše John Gren vo svojej knihe. On si vybral ten zábavný. Núti vás smiať sa na celkom neprimeraných pasážach. Hovoríte si, že by ste sa na tomto práve smiať nemali, no nedokážete si pomôcť. Takáto je sila písaného slova Johna Greena.
Postupne sa smiech mieša so slzami a v istom bode som nevedela, čo mám robiť skôr – hystericky nariekať alebo sa smiať. 
John Green vzal tuctový námet a spracoval ho literárne dokonalým spôsobom. Kníh ako je TFiOS veľa za svoj život neprečítate.

3 komentáre:

  1. hmm, vďaka za tip, rozhodne si knihu prečítam, hneď ako na to bude príležitosť.

    ešte raz vďaka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. akurát som ju dočítala, úžasná kniha, zasmiala som sa, vyronila slzu, toľko krásnych myšlienok v nej bolo :) odporúčam :)
    ale smola pre tých ktorí nevedia anglicky :D prídu o skutočne dobrú knihu, kedže prekladu do slovenčiny sa asi tak ľahko nedočkáme :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. je to nádherná kniha. vďaka za recenziu, kniha si zaslúži aby sa dostala na slovensko, resp. do slovenského povedomia. pekný deň.

    OdpovedaťOdstrániť