nedeľa 24. júna 2012

Jeden veľký chaos

Asi ste si všimli, že trochu nestíham. Samozrejme to nie je preto, že sa flákam, no usilovne plánujem sťahovanie. Áno, normálne ozajstné sťahovanie, pri ktorom píšete na škatule "pozor krehké". Nechcem vás však zanedbávať, takže zhrniem do jedného článku, čo sa všetko v mojom knižnom živote deje.

Konečne som sa dostala z poštátnicovej fázy čítania kníh s jednoduchou vetnou stavbou, v ktorej som prečítala napríklad The Midsummer's Nightmare od Kody Keplinger. Túto knihu odporúčam do tašky na pláž. Príjemné letné čítanie, ktoré vás nebude veľmi mozgovo namáhať, avšak pokiaľ ste už od Kody niečo čítali, "midsummers" je jednou z jej najslabších kníh a popri ostatných pôsobí ako debut, hoci je už treťou Kodynou knihou.

Teraz sa nachádzam vo fáze čítania urban fantasy/paranormal romance. V snahe natrafiť na knihu aspoň z polovice tak dobrú ako je Fever séria od  K.M.Moning, som sa začítala do knihy The Shadow Reader od Sandy Williams
Ak sa začítate do tejto knihy, nájdete rýchly dej plný zvratov, podaný skvelým spôsobom. Kniha je "prudko čitateľná", no je v nej ešte cítiť autorkinu nevypísanosť. Čo však chýba v nedotiahnutom deji, vynahrádza svojim pisateľským talentom. Shadow Reader je tiež kniha, pri ktorej si super oddýchnete.

Ďalšou do zbierky je séria Mercedes Thompson od Patricie Briggs, ktorú ma DONÚTILI čítať všetci goodreads kamoši svojimi pochvalnými recenziami. A ešte Stormy, ktorá stále píska, aká je Mercy úžasná. Počúvajte, Stormy má pravdu, Mercy je úžasná!
Práve čítam 1. časť série Moon Called a keď som nenašla aspoň akú takú náhradu za Fever v Shadow Readerovi, Mercy mi to vynahradila.
Štýl Patricie Briggs je skvelý. Myslela som si doteraz, že nemám rada vlkolakov, no zistila som, že pokiaľ je kniha dobre napísaná, je mi naozaj jedno kde a ako sa odohráva a akého druhu sú hlavné postavy. Mimochodom, Mercy je kojot a ja si idem konečne vygoogliť, ako také zvieratko vlastne presne vyzerá.
O chvíľu neskôr: Kojot vyzerá ako taký malý vĺčik.

V piatok mi KONEČNE prišla Golden Lily od Richelle Mead, na ktorú sa teším už rok! Hneď ako dočítam Mercy, vrhám sa na túto (určite úžasnú a skvelú) knihu. Pretože milujem Bloodlines a nedokážem čakať už ani deň navyše! (som šialená?)


Čo sa stalo ďalej a je to veľmi dôležité:

Konečne sme sa dozvedeli, kto bude hrať Isabelle v Nástrojoch smrteľníkov. Pre tých, ktorí nevedia, bude to Jemima West. Ďalší pán na holenie bude Alec, Cassandra prezradila, že ho bude hrať tmavovlasý anglický herec, ktorého dobre poznáme. Lenže ja nepoznám žiadneho, takže neviem...Práve som čítala článok u Judit, ktorá písala, že sleduje Cassandru na twitteri 24/7 a čaká na meno tohto herca, takže sa spolieham na ňu, že aj ja ho budem mať z prvej ruky. Len ona o tom ešte nevie :D

Ďalšia info do súdka s chaosom je, že sa slovartbooklab chystá spustiť na facebooku akciu s tematickými týždňami. Každý týždeň bude venovaný jednej sérii, ktorá u vyšla v Slovarte. Strašne sa teším, pretože by to mohlo byť super!

Napokon najdôležitejšia info - keďže je dosť pravdepodobné, že vás budem v lete trošku zanedbávať (minimálne, kým sa presťahujem a vrátim sa z dovolenky, čo bude tak polka augusta), mám pre vás pripravenú súťaž o (podľa mňa) vážne dobré ceny. Chystám sa ju spustiť začiatkom leta, dúfam, že sa zapojíte.

Idem sa kúpať a vám prajem krásne leto.

streda 13. júna 2012

Iced od K.M. Moning dostalo konečne anotáciu!

Ak ste rovnakými fanúšikmi autorky K.M. Moning ako ja (čiže šialení, nekritickí a zbožňujúci), určite pri tejto správe budete rozdýchavať menší srdcový záchvat.

Ak by som mala zahlasovať za najočakávanejšiu knihu tohto roku, môj hlas by určite dostalo pokračovanie série Fever, ktoré vyjde v októbri pod názvom Iced: A Dani O'Malley Novel. Tí, ktorí ste Fever čítali, viete, že hlavnou hrdinkou novej série Fever World bude stará (vlastne ani nie tak stará) známa Dani.

Hoci do vydania nám (chvalabohu) zostáva už len zopár mesiacov, anotácie sme sa dočkali až dnes. A poviem vám, je teda parádna. Už sama o sebe napínavá ako kniha :)




Píše sa rok 1 PPS - Po páde steny. Víly sa oslobodili a spravili si z nás lovnú zver. Vonku je to vojnový front a dva dni po sebe nie sú rovnaké. Volám sa Dani O'Malley, môj domov sú ulice Dublinu, plné chaosu, a nie je žiadne miesto na svete, kde by som bola radšej.

Dani "Mega" O'Malley hrá podľa vlastných pravidiel - a vo svete ovládanom temnými vílami, jej hlavné pravidlo znie: Rob všetko, čo je nutné, aby si prežil. To sa Dani darí aj vďaka jej zvláštnemu talentu a všemocnému Meču svetla. Vlastne je jednou z mála ľudí, ktorí sa dokážu brániť proti vílam. No teraz sa jej najväčšie dary zmenili na prekážky.

Danina bývalá najlepšia kamarátka MacKayla Lane by ju najradšej videla mŕtvu, desiví víli princi vypísali odmenu na jej hlavu a inšpektor Jayne, hlava dublinskej polície, sa snaží získať jej meč a nič ho pri tom nemôže zastaviť. Najhoršie však je, že ľudia za záhadných okolností mrznú na smrť, pokrytí vrstvou ľadu.

Keď sa najvychytenejší dublinský nočný klub pokryje srieňou, Dani sa ocitá v milosti a nemilosti Ryodana, bezohľadného a nesmrteľného vlastníka klubu. Ryodan potrebuje Daninu rýchlosť a nadprirodzené schopnosti, aby zistil, čo mrazí víly a ľudí na smrť, takže urobí všetko preto, aby si zaistil Daninu poslušnosť.

Vyhýbajúc sa strelám, tesákom a pästiam, Dani musí vyjednávať a uzatvárať pochybné aliancie, aby zachránila milovaný Dublin - skôr než všetci a všetko zmrzne.

Čo na to hovoríte? Fenomenálne však?!

Tí, ktorí ste nečítali ešte sériu Fever, sa môžete tešiť, pretože jej prvá časť vyjde v češtine už 4.7. pod názvom Temná horečka v nakladateľstve Jota.

První díl z pětidílné řady od mimořádně úspěšné autorky. Otevírá se svět plný tajemství a záhad, napětí a vášně, těžko definovatelný prostor mezi realitou a snem, současností a dávnými legendami. 

Mac je obyčejná holka z malého jižanského města, která se stará především o nehty a dokonalé opálení. Její bezstarostný život ale trvá jen do chvíle, kdy najdou tělo její mrtvé sestry, která jí stačila v hlasové schránce zanechat podivný vzkaz...

Ve snaze přijít tajemství na kloub vyráží do Dublinu, kde nachází sestřin rozházený byt a množství stop. Postupně se zaplétá do přediva klamu a lží a zjišťuje, že je stejně jako její mrtvá sestra obdařena zrakem, jímž dokáže nahlédnout do světa, který zůstává ostatním lidem utajen. Zajímá ji jediné: najít knihu, která možná stála její sestru život a může přivodit zkázu celému lidstvu.

Zvláštne je, že český obal 1. časti bude vyzerať ako obal 3. časti série. (trochu by ma zaujímalo, čo dajú potom na obal 3. časti...žeby obal 1. časti?) Som zvedavá ako si poradia s prekladom, predsalen anglické výrazy Seelie a Unseelie nemajú slovanské ekvivalenty. Osudy tejto knihy budem určite podrobne sledovať a všetkým rozhodne odporúčam začať túto sériu čítať. (inak sa ma nezbavíte)

nedeľa 10. júna 2012

Hlavne neprestávajme čítať!

Máme tu leto! (malá rada, nepozerajte sa von oknom). Teplo, slniečko (to o okne stále platí), nakupovanie plaviek, vyvaľovanie sa na pláži, a pokiaľ ste plnoletí, popíjanie chladeného Mojita (robia ho aj vo virgin verzii, takže žiadne strachy).

Čo to znamená pre náš čitateľský režim? Mierny posun z desivých dystópií k ľahkým contemporary príbehom? Alebo vôbec nič?
Aký je recept na super letnú knihu? (je vôbec recept na super knihu ? Twilight koncept to rozhodne už nebude :)

Čo by som chcela ja, aby mala taká letná kniha? Nebudem písať, čo letná kniha mať musí, pretože hej, sú ľudia ktorí na pláži čítajú Bukowského (ak neviete, kto to je a čo píše, radšej si to negooglite, pretože budete mať traumu do konca leta), ja takého človeka osobne poznám. A doteraz pociťujem krivdu, že dal prednosť Bukowskému pred Denníkom Bridget Jones! (kto už len také niečo urobí?)

LETNÁ KNIHA PODĽA TRISS
1. Má farebný obal.
Nesmejte sa. Ružový, žltý, oranžový. Niečo ako:


Veselý obal pripomínajúci zmrzlinu, západ slnka alebo farbu piesku. Obal, ktorý máte chuť hladkať a keď sa naň pozriete, ležíte už na pláži, aj keď máte pred sebou ešte mesiac do dovolenky. Som ochotná urobiť výnimku, pokiaľ má letná kniha na obale fotku pláže, vody alebo slnečných lúčov:



2. Cieľom knihy je, aby sa hlavní hrdinovia na jej konci dali dokopy.
Žiadne srdcervúce posolstvá a vychovávanie mládeže. Ani sporné témy na zamyslenie. Pretože, verte mi, keď je vonku 35° môže sa vám zavariť mozog.

3. Dej knihy je ľahko pochopiteľný, zapamätateľný a obsahuje minimálne 1 ľúbostnú zápletku.
Čo viac si môže človek v plavkách želať?

4. Kniha sa odohráva v zaujímavej destinácii - preferujem pláže, ale vystačím si aj s metropolami akými sú Londýn alebo San Francisco a samostatná kapitola je Paríž.

Poznámka pre čitateľov: Kniha, ktorá sa odohráva v Paríži, je vždy letná.

5. Dej knihy sa sústreďuje na letné mesiace. Keď sú v knihe spomenuté aj iné ročné obdobia, tak dej knihy zachytáva celý rok.

Poznámka pre čitateľov: Letná kniha sa nikdy neodohráva len v zimných mesiacoch.

6. Letná kniha MUSÍ byť vtipná.

TRISSINE TIPY NA LETO

To ako keby som vám šla radiť aké plavky sa najlepšie hodia k vašej postave alebo aký faktor opaľovacieho krému použiť (ja sa natieram vždy 30tkou, takže to by asi nebola príliš dobrá rada pre čitateľov).
Čo by som čítala ja byť vami na pláži? (ja by som to čítala aj byť sebou na pláži...)


Dokážeš udržať tajomstvo? od Sophie Kinsella
Toto je strašná sranda. Strašná sranda v Londýne. A ružová obálka (v slovenčine je fialová, ale nenašla som ju v dobrej kvalite). Trojité plus.
Emma má tajomstvá. Veľa tajomstiev. Jedného dňa sa pripije a v lietadle ich všetky vybľaboce fešákovi, ktorý sedí vedľa nej. Skúste hádať, kto sa z tohto fešáka nakoniec vykľuje.
Nobody's Girl od Sarry Manning 
Paríž! Paríž v lete! Paríž v lete s úžasným chalanom! Z pera anglickej autorky s ľahkou dávkou irónie v každej vete. Toľko plusov, že ich ani nespočítam!
Bea celý život sníva, že v Paríži navštívi svojho otca, ktorého nikdy nevidela. A kedy je na to vhodnejší čas, než keď sa vaše kamarátky na spoločnej dovolenke v Španielsku zmenia na najväčšie mrchy po južanským slnkom? Najlepšie je po ceste stretnúť šarmantného spoločníka a leto sa môže začať!
Denník Bridget Jonesovej od Helen Fielding
KLASIKA! Kašlite na to, že ste videli film. Túto knihu sa vážne oplatí čítať. Len si neberte z Bridget príklad, pretože na konci leta budete mať problémy s pečeňou, nadváhu 10 kíl a slovník, s ktorým vaši rodičia rozhodne nebudú súhlasiť.
When Lightning Strikes od Meg Cabot
Séria, ktorú na Slovensku pozná málokto. O to väčšia je to škoda, pretože knihy o Jess Mastriani sú perfektné čítanie. Z pravidiel letnej knihy spĺňajú len humor a vtip, ostatné body skôr okrajovo, no aj tak odporúčam čítať. Pre mňa najlepšia Megina séria.
Do Jess udrel blesk a odvtedy vždy, keď sa ráno zobudí, vie kde sa nachádzajú pohrešovaní ľudia. Aj tak je však jej najväčším problémom ako zbaliť Roba Wilkinsa, chalana, ktorý jazdí na motorke a pravdepodobne bol vo väzení.
Ak neviete po anglicky, môžete When Lightning Strikes nahradiť Mediátorom, ktorý vyšiel v češtine.
Anna and The French Kiss od Stephanie Perkins
PARÍŽ! Milá romantická zápletka, nevtieravý humor a internátna škola.
Annu rodičia poslali na celý rok do internátnej školy v Paríži, kde sa jej podarí nechtiac zamilovať do Etienna. Myslíte si, že to bude jednoduché? Tak to ste na omyle.
Kniha práve vyšla v češtine pod názvom Polibek pro Annu.
A Midsummer's Nightmare od Kody Keplinger
Keď vezmete knihu, ktorá sa odohráva cez letné prázdniny a pridáte Kodyn nenáročný štýl, dostanete Midsummer's Nightmare.
Whitley sa po maturitnej párty prebudi v posteli s cudzím chalanom. Svoju eskapádu začne však naplno ľutovať, až keď zistí, že s týmto chalanom, ktorý sa onedlho stane jej nevlastným bratom, musí stráviť celé leto.
Čo budete čítať v lete vy? Máte pre mňa nejaký dobrý tip na letnú knihu?

nedeľa 3. júna 2012

Recenzia Adorkable od Sarry Manning a obrovské prekvapenie na záver!


Sarra Manning je pre mňa top TOP autorka contemporary kníh. Hoci jej posledná adult kniha bola pre mňa sklamaním, snažila som sa nerobiť ukvapené závery, keď som očakávala vydanie jej najnovšej YA knihy Adorkable.

Oplatilo sa!

O čo v knihe ide?
Jeane Smith je stelesnením blogerského úspechu. Založila si vlastnú značku, ktorá oslavuje chutnú nemožnosť obyčajných ľudí, ktorí nie sú ani dokonalí ani populárni. Okrem blogu a twitteru, ktorý nasleduje pol milióna čitateľov, Jeane prednáša na rôznych módnych konferenciách a píše previdelnú rubriku do japonského módneho magazínu. Bohužiaľ ma Jeane len 17 rokov a rodičom sľúbila, že si dokončí maturitu, ak jej dovolia bývať len so sestrou. Takže Jeane musí chodiť každý deň do školy ako obyčajní smrteľníci.
Na druhej strane je tu Michael. Stelesnenie dokonalosti. Obľúbený, s výbornými známkami, člen debatného krúžku, futbalového tímu, z príkladnej rodiny doktora a právničky.
Čo sa však stane, keď sa Jeanin priateľ a Michaelova priateľka do seba zaľúbia a skrížia tak Jeane a Michaelovi cesty?

Pozitívne recenzie na knihu, do ktorej ste sa zamilovali už na prvej strane, sa píšu omnoho ťažšie ako negatívne. Pretože celú recenziu by som obsiahla slovami úžasné, vau, perfektné, skvelé a ešte raz vau. Najprv musím vytriezvieť, aby som sa zmohla na zopár duchaplných viet, ktoré by aj vám povedali, prečo sa mi kniha tak veľmi páčila.

Adorkable dojem číslo 1:
Bože, to bolo úúúžasné, také úžasné. Fantastické a skvelé a ďalších tisíc superlatívov. Idem zistiť mail na Sarru Manning a vyznať jej nehynúcu lásku o pol 2 ráno. (zaznamenané na GR 27.5. o 1:32)

Adorkable dojem číslo 2:
Všetci si okamžite prečítajte túto knihu, inak svet nebude tým čím býval a slnko nebude viac svietiť! (všeobecný pocit)

Adorkable dojem číslo 3:
Pokiaľ hľadáte knihu, ktorá hodnoverne zachytáva život mladých ľudí, v ktorom vládne facebook, blogy a twitter, ste na správnej adrese.
Pokiaľ hľadáte knihu, ktorá píše o vzťahoch tak, ako sa naozaj dejú a nie tak ako by sme chceli, aby sa diali, ste na správnej adrese.
Pokiaľ hľadáte knihu, ktorá je šialene vtipná ale v podstate úplne vážna, ste stále na správnej adrese.

V knihe sa striedajú kapitoly písane z pohľadu Jeane a z pohľadu Michaela. Väčšinou, keď sa autori rozhodnú pre takýto koncept, stáva sa mi, že neviem rozoznať, ktorá osoba práve rozpráva, pretože sa autorovi nepodarí dostatočne dobre rozlíšiť štýl rozprávania postáv a všetko znie rovnako. Obrovské plus dávam knihe za to, že Michael neznel ako baba. Veď koľkokrát sme už čítali knihu z mužského pohľadu a kebyže sa hlavný hrdina nevolá Jack, tak ani nevieme, že to nie je dievča. Neviem, ako sa to Sarre podarilo, ale Michaelove kapitoly sú Michaelove a Jeanine sú Jeanine.

Nečakajte veľké gestá a vyznania lásky, pretože nájdete (ne)obyčajný príbeh, ktorý vám je práve v tejto (ne)obyčajnosti veľmi blízky. Nemusíte sa však báť, že by ste boli ukrátení o poriadnu romantiku, to rozhodne nie, všetky ružové duše si určite prídu na svoje.

A teraz VEĽKÉ PREKVAPENIE! Kniha Adorkable vyjde v decembri tohto roku vo vydavateľstve Ikar! (hyperventilujem). Za túto info ďakujem Luu.

Knihe dávam zaslúžených 5 kuriat.

sobota 2. júna 2012

Víťaz májového hopu je tu!

Teda, víťaz máhového hopu je asi doma a nie tu akože tu. Ale tu je aspoň známy. Aby sme si zopakovali, o čo sa súťažilo, takže to bolo toto:


Super (ružová) kniha na letné čítanie na pláži pri mori (alebo na záhrade, alebo v paneláku na balkóne). 

Pýtala som sa vás, akej neživej veci by ste vyznali lásku. Výherca odpovedal toto:

"Já bych vyznala lásku banánovýmu koktejlu (protože jsem si na něho dnes večer po dlouhé době vzpomněla a zjistila, že je pořád stejně dobrej :D) a samozřejmě knížce, ale to se zbytečně opakuju."

Gratulujem Kate (katerinakaderkova@seznam.cz) k výhre, posielam jej mail a budem čakať na odpoveď. 

P.S.: Zostaňte na dráte, dnes (alebo zajtra) vás čaká recenzia a megasuper novinka, ktorú vypátrala Luu, no prenechala mi prvenstvo v jej zverejnení.