pondelok 30. apríla 2012

Mesačná chvastačka za apríl


V poslednej dobe sa akosi rozmohlo robiť mesačnú chvastačku vo forme videa. Mne našťastie nikto z vás nepíše prosby, aby som sa pridala, pretože asi všetci veľmi dobre viete, že mám čudný hlas a trochu ráčkujem a vôbec by to chvastanie v takomto podaní nevyznelo efektne. Namiesto toho som sa radšej tento mesiac hecla a urobila pre vás o kus lepšie fotky (aspoň mne sa také zdajú byť, ak si to však nemyslíte, nehovorte mi to, prosím).

Najúžasnejšia séria, ktorou som sa kedy chvastala, je séria Trója od Davida Gemmela. Ďakujem úžasnému E., že si na mňa spomenul. Knihy sú kompaktnej veľkosti, takže ich môžem čítať v autobuse, bez toho, že by som sa bála, že si privodím skoliózu neustálym navlakovaním.

 

Len dnes som objavila v poštovej schránke Charlieho malé tajomstvá od Stephena Chboskeho v nesmierne štýlovom obale. Viem, takto to na prvý pohľad nevyzerá, ale slovarťácke knihy si jednoducho musíte vlastnoručne ohmatkať. 
Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko od Johnathana Safran Foera je vraj úžasná kniha, o ktorej podľa mňa nikto nevie, že existuje a ktorú idú vraj sfilmovať (alebo ju sfilmovali?). Keď ju prečítam, napíšem vám, či bola skutočne taká skvelá akou sa zdá byť.



Posledný, no najveselší úlovok apríla je rozhodne kniha Weird Things Customer Say in Bookshops. Objavila som ju vo výklade Eurobooksu (v Bratislave na Jesenského ulici) a keď mi školiteľka schválila diplomovku, bola som si ju za odmenu kúpiť.





štvrtok 26. apríla 2012

Ako dopadlo hlasovanie?

Pred zopár dňami sme tu mali anketu, v ktorej ste mohli zahlasovať a zvoliť si tak knihu, po ktorej v preklade najviac túžite. Keďže výsledky som nechala odtajnené, myslím, že žiadne prekvapenie nás nečaká. 
Jediný, kto možno zažije prekvapenie, bude nejaké slovenské vydavateľstvo, keď uvidí to množstvo vašich hlasov, ktoré ste prisúdili knihe:



Vampire Academy získala 58 hlasov, čiže 66,67%. Prečo mám pocit, že za všetko môže Dimitri?

Ak sa nachádzate na Goodreads, môžete si zahlasovať za vytúžené preklady v Slovenskej studničke prianí.

nedeľa 22. apríla 2012

Recenzia Clockwork Angel od Cassandry Clare


Cassandra Clare sa po úspechu série Nástroje smrteľníkov pustila do ďalšieho projektu, v ktorom opäť načrela do sveta Tieňolovcov. Čitatelia väčšinou prijímajú takéto (skoro) spin-off série s rozpakmi. Na jednej strane sa tešia, že ich obľúbený autor napísal niečo nové, no na druhej strane sa boja, že nová séria zostane v tieni tej predchádzajúcej, a že z nej bude len vyžierať nápady ako parazitujúci hmyz.

Ako je to so sériou The Infernal Devices? Rozporuplne. Clockwork Angel je kniha plná protikladov a paradoxov.

Dej je tento raz zasadený do steampunkového Anglicka 19. storočia. Ocitáme sa v Londýne, kam príde Američanka Tessa za svojim bratom, ktorý sa stal po smrti Tessinej tety jej poručníkom. Tessa je však unesená bizarným duom Temných sestier, ktoré ju pripravujú na svadbu s tajomným Magisterom. Od nútenej svadby zachráni Tessu mladý Tieňolovec Will, ktorý ju privedie to Inštitútu Tieňolovcov, kde sa Tessa zoznamuje s Willovým najlepším kamarátom a spolubojovníkom Jemom, bohatou a povahovo náročnou Jessamine a s mladou Charlotte a jej mužom Henrym, ktorí celý londýnsky inštitút vedú. A ako je to u Cassandry zvykom, Tessa sa zamotá do sveta Tieňolovcov a prípadu úmrtí mladých londýnskych dievčat.

Musím povedať, že celé prostredie viktoriánskeho Anglicka a atmosféra knihy sa mi páčila viac ako Nástroje smrteľníkov. Mám rada veľké šaty, plesy, kočiare a to všetko ešte s nádychom steampunkových prvkov je pre mňa neodolateľnou kombináciou asi ako pre dieťa oddelenie sladkostí v potravinách. Cassandra vybudovala sériu Infernal Devices s historickou atmosférou a úžasnými postavami lepšie ako v Nástrojoch smrteľníkov.

Apropos, postavy. Na začiatku knihy som mala pocit, že opäť čítam o Jaceovi, ktorý sa volá Will a má hnedé vlasy, o Clary alias Tesse a o Isabel v prevedení Jessamine. Typický rukopis Cassandry pri vytváraní postáv sa nezaprie, no ako príbeh postupuje, Cas sa odpútava od svojho tieňa a tvorí postavy jedinečné, dokonalé, šialené, úžasné. Práve postavy boli druhým faktorom, prečo som si Clockwork Angel zamilovala. Nie sú normálne. Nie sú typické. V žiadnej inej knihe takéto postavy nenájdete.

Cas nám ponúka opäť raz toľko nenávidený romantický trojuholník.  No prvýkrát za moju literárnu kariéru (ktorá sa datuje od čias Danky a Janky) neviem, s kým Tessa skončí. Ba čo viac, milujem oboch jej nápadníkov a rozhodne jej túto voľbu nezávidím. Cassandra dokáže napísať aj trojuholník tak, že mi nelezie na nervy a nemám k nemu odpor, pričom trojuholník je u mňa v nenávidenom knižnom klišé hneď za nehynúcou láskou zo strednej školy.

Prečo ale Clockwork Angel zlyháva? Podľa mňa prvých 300 strán nepísala Cassandra. Vážne nie. Dej plynie pomaly a ťažkopádne. Kniha si nevedela udržať moju pozornosť. Bolo to zvláštne, nesmierne sa mi páčilo prostredie a postavy, aj to čo sa v knihe dialo, ale akosi...aha v rohu izby sa mi robí pavučina, mala by som povysávať...kde sme to boli...Potom prišlo posledných 100 strán, ktoré už boli typicky úžasnou Cassandrou Clare, skvelé, desivé, romantické, jednoducho wow a kedy mi príde už konečne druhá časť?!

S Infernal Devices si Cassandra rozbehla skvelú sériu, temnú a desivú, ktorá má v sebe skrytý potenciál netušených rozmerov. Bodaj by bolo na svete viacero takýchto brilantných spisovateľov.

piatok 20. apríla 2012

Haló, počujete ma?

Mali ste aj vy niekedy chuť zabúchať na bránu vydavateľstva a oduševnene mu vysvetliť, aby vydali nejakú skvelú knihu? (ja každý deň :) Niekedy akoby hlasy nás čitateľov vôbec nebolo počuť. Ja by som však chcela vedieť, po akých knihách túžite, aby boli preložené do slovenčiny. Rozhodla som sa urobiť sériu ankiet na všemožné témy s rôznymi titulmi, v ktorých môžete hlasovať za vašu obľúbenú knihu. Verím tomu, že sem aspoň raz za čas zavíta nejaká vydavateľská duša a vaše hlasy nezostanú nevypočuté.

Tentoraz tu máme 3 paranormálne knihy odohrávajúce sa na internátnej škole.





Ak vám nejaká internátno-paranormálna kniha v ankete chýba, môžete ju dopísať do kolónky "other". Výsledky ankety zverejním v priebehu budúceho týždňa. Som zvedavá na vaše hlasy :)

A po akej knihe v preklade túžim najviac ja? Môj hlas poputuje rozhodne Vampire Academy.

streda 18. apríla 2012

Kam až siahajú pokrvné putá?

budeme spolu pátrať už v máji


Nástroje smrteľníkov
pretože krv je viac než voda...

obrázky sú zo stránky www.kara-lija.deviantart.com

sobota 14. apríla 2012

Recenzia Mechanický pomaranč od Anthonyho Burgessa


Nie, nevypínajte sa z môjho blogu, ste tu správne. Tento raz však mám pre vás recenziu z okruhu pre náročnejších čitateľov. Ako sa na život dospievajúcich pozeral Anthony Burgess v roku 1962 sa dozviete z jeho dystopickej knihy Mechanický pomaranč.

Mechanický pomaranč je kultovou knihou, aj vďaka jeho filmovému spracovaniu z dielne Stanleyho Kubricka. Pokiaľ máte silné žalúdky a náladu na psycho(lógiu), rozhodne odporúčam.

Sme v nejakom svete, v nejakom čase. Sme vo svete a v čase, v ktorom žije 15 ročný Alex so svojimi frendíkmi Jiříkom, Pítrsom a Tupounom. Cez deň chodia do školivodu, no najtky, to je celkom iná pieseň. Najtky, čiže noci, patria rabovaniu, kradnutiu, drogám a násiliu. Mládež sa zvlčila a ulice New Yorku už nie sú bezpečné.
Toľko sa však chodí s krčahom po vodu, až kým sa mu ucho neodtrhne. Alexovi frendíci sa vzopreli vláde jeho pevnej ruky a zradili ho. Alexa zatkli za vraždu a poslali do STANAZu – štátneho nápravného zariadenia. Tu Alexa vyberú, aby sa podrobil jedinečnému pokusu donútiť človeka konať za každú cenu dobro. Alex tak nemá inú možnosť ako byť dobrým, pretože násilie mu spôsobuje neznesiteľnú bolesť.

Mechanický pomaranč je známy najmä svojským slovníkom, ktorým sa Alex, Náš Pokorný Rozprávač, vyjadruje. Používa zmes slovanizmov, anglikanizmov a románskych slov. Čítanie jeho príbehu prináša pocit, že sa skutočne nachádzame vo svete, v ktorom sa zmazali hranice.

Alex je prototyp antihrdinu. Alex je jednoducho psychopat. Vyžíva sa v násilí a bolesti, nepozná žiadne medze a sám seba vždy vidí v pozícii ublíženého. Je snáď jediný hlavný hrdina, ku ktorému som necítila ani kúsok sympatie a celý čas som si priala, aby ho už niekto riadne prefackal a potrestal. Súcit sa nedostavil, ani keď prišiel trest, Alex jednoducho nie je milovaniahodný hrdina.

Mechanický pomaranč prináša pohľad na násilie vo vzťahu k mládeži, ukazuje, čo všetko sa môže stať, ak sa nám niečo vymkne spod rúk. O zmysle Mechanického pomaranča polemizujú mnohí literárni kritici, čiže ja sa odhaľovaniu skrytých významov radšej zdržím, pretože by som mohla odhaliť také, ktoré v ňom ani nie sú.

Kniha pre každého čitateľa nesie iné posolstvo. Aké bude to vaše, musíte zistiť sami. Ja môžem knihu len odporučiť. (silnejším žalúdkom :)

P.S.: Pozor na šokujúci koniec.

nedeľa 8. apríla 2012

sobota 7. apríla 2012

Čudné veci, ktoré hovoria zákazníci v kníhkupectvách

Táto zázračná tenučká kniha, Weird Things Customer Say in Bookshops od Jen Campbell, uzrela svetlo sveta len pred zopár dňami. Ja som ju uvidela vo výklade Eurobooksu, keď som čakala na električku a jediné, čo mi prekazilo si ju kúpiť bolo to, že tá električka práve došla, čo by až tak nevadilo, ale čuduj sa svete, kníhkupectvo bolo na veľký piatok zatvorené.

Upútalo ma na nej vyjadrenie Neila Gaimana, môjho obľúbeného fantasy autora: "Tak vtipné. Tak smutné...čítajte a vzdychajte."

Autorkou knihy je majteľka kníhkupectva a spisovateľka Jen Campbell, ktorá sa jedného dňa rozhodla, že sa jej zákazníci pýtajú na také čudné veci, že si ich musí začať zapisovať. Čo si všetko Jen zapísala sa dozviete v ukrutne vtipnej a veselo ilustrovanej knihe Weird Things...

Ja som sa v pátraní po obsahu tejto knihy preklikala na blog Jen Campbell, kde sú niektoré dialógy z knihy uverejnené. Zopár som ich pre vašu zábavu preložila.

----------
Zákazník: "Ehm...dobrý deň, nie ste náhodou knižnica?"
----------
Zákazník: "Dobrý deň, nemáte nejaké podpísané knihy od Shakespeara?"
Jen: "Eh...myslíte akože podpísané nejakým hercom, ktorý hral v jeho hre?"
Zákazník: "Nie, myslím samotným Shakespearom."
Jen: *headdesk*
----------
Zákazník: "Dobrý deň, keby som si u vás kúpil nejakú knihu a prečítal ju, mohol by som sa potom vrátiť a vymeniť ju za inú knihu?"
Jen: "Nie, pretože potom by sme nič nezarobili."
Zákazník: "Oh."
----------
Zákazník: "Len si odskočím do Tesca na týždenný nákup. Nechám vám tu na chvíľku mojich synov. Jeden má 3 roky a druhý 5. Nebudú vám robiť starosti."
----------
Zákazník: "Máte čiernobiele plagáty?"
Jen: "Áno, tam naproti."
Zákazník: "A máte nejaké plagáty Adolfa Hitlera?"
Jen: "Prosím?"
Zákazník: "Adolf Hitler."
Jen: "Nuž, ten nebol filmová hviezda, však?"
Zákazník: "Ale bol. Bol Američan. Žid, myslím..."

Ak uvažujete, že si knihu kúpite, môžete tak urobiť cez Eurobooks, Martinus alebo Bookdepository.

štvrtok 5. apríla 2012

Zoznámte sa s knižnou blogosférou



Vesmír, kozmonauti a beztiažový trenažér
Predstavme si knižnú blogosféru ako skutočný vesmír. Čo majú spoločné? Rovnako vesmír aj blogosféra sa neustále rozpínajú a každú chvíľu sú bohatšie o nové hviezdičky. Vo vesmíre sú niektoré hviezdy väčšie a jasnejšie rovnako ako blogy v blogosfére. Máme tu slnečné sústavy s veľkými hviezdami, okolo ktorých sa točia tie menšie a potom súhvezdia, ktoré spolu tvoria obrazce. Stačí vziať z oblohy a preklopiť na internet.

Ako sa však vyznať v knižnom vesmíre bez kozmonautského výcviku? Prvé zoznámenie sa s knižným svetom na internete je ako prejsť si bezváhovým trenažérom. Keď sa roztrasenými nohami postavíte na pevnú zem, neviete, kde vám zostala hlava, no rozhodne viete, kde máte žalúdok. Až keď sa s vami prestane všetko naokolo točiť, začnete vnímať čo sa okolo vás nachádza.

Zrodila sa hviezda
Slovenské blogy sú ako úlomky hviezdneho prachu oproti americkým mega blogom. V roku 2007 po veľkom tresku vznikol najväčší knižný YA blog The Story Siren v podaní najslávnejšej blogerky Kristi. Kristi začínala písaním osobného blogu, no odrazu zistila, že jej život je taký nudný, že píše len o tom, aké knihy si prečítala a aké by ešte len čítať chcela, preto premenila svoj blog na blog o knihách. Poviem vám, dosť dobrý ťah.

Porovnanie v číslach
Aby ste si vedeli predstaviť, o akých rozmeroch sa tu bavíme, porovnám štatistiky môjho blogu s The Story Siren.

Počet návštev doteraz
FToT: približne 35 000
TSS: približne 1 600 000

Počet nasledovateľov
TFoT: 126
TSS: cez 3300 (čísla sú ale neaktuálne, pretože TSS prešla dávnejšie na vlastnú webovú doménu)

Aby sme boli k číslam spravodliví, musím povedať, že môj blog funguje o dosť kratšie než Kristin, ale priznajme si krutú pravdu, takéto čísla nedosiahnem ani za 300 rokov.

Úspechy nemajú konca - kraja
Nám bežným blogerom sa o Kristinych úspechoch sníva ako hladnému psovi o údenom kolene. Meme In My Mailbox, v ktorom predstavujú knižní blogeri knihy, ktoré za týždeň získali, sa šíri internetom ako morová rana a neexistuje ani jeden anglo-americký knižný blog, ktorý by sa ho aspoň raz nezúčastnil.

Debutoví autori chodia za Kristi s prosíkom, aby napísala o ich knihe. Potom jej ešte pol roka po vydaní ďakujú, že sa o nich zmienila. Áno, počujete dobre, nie je to tak, že bloger prosí autora, aby mu poskytol jeho knihu za recenziu alebo zopár otázkový rozhovor. Spisovatelia sa sami Kristi natískajú, dávajú jej knihy do súťaží a poskytujú jej exkluzívne rozhovory. Predstavte si, že si túžite najviac na svete prečítať knihu, ktorá ešte nevyšla. A Kristi ju má doma v poličke...

Čo si myslí The Story Siren
Niet sa čo čudovať, že sa autori, dúfajúc, že sa ich kniha bude viacej predávať, uchyľujú k tomu, že na prebaloch svojej knihy citujú The Story Siren. Kristin názor sa objavil napríklad v knihe Krajina tieňov od Alyson Noel alebo v Páde od Lauren Kate.

Späť na rodnú hrudu
Na Slovensku sme sirénami príbehov všetci knižní blogeri. Samozrejme tu máme priekopníkov a matuzalemov knižného blogovania, akými sú Luu z Little Ramblings alebo Judit z My Alternative World of Books, no obe sú ešte ďaleko od citovania na prebaloch. Z overených zdrojov viem aj to, že za nimi žiadni autori s prosíkom nechodia (a asi ani tak skoro chodiť nebudú). Ak však hľadáte dobré a overené informácie o knihách na Slovensku, toto sú rozhodne tie najlepšie zdroje. Ale čo vám poviem, snažíme sa všetci :)


Weby, portály, webziny
Už je to rok, čo spustil Ikar knižný portál www.bux4u.sk. Takže, keď vás omrzí čítať subjektívne názory blogerov, môžete si kliknúť na oficiálny zdroj. Bux4u je databázou kníh, anotácií, ukážok a článkov plných noviniek o knihách. Ikar prostredníctvom Bux4u usporadúva rôzne súťaže alebo sa na portáli môžete dozvedieť o akciových cenách (teraz napríklad na trilógiu Hier o život). Pravidelné updaty k vám prichádzajú prostredníctvom facebookovej stránky bux4u.
Pokusy o weby a webziny sú v našej knižnej blogosfére skôr sporadické a obmedzujú sa len na české snahy. Zatiaľ jediným blogerom, ktorý prešiel na web je Knižní doupě s blogerkou (alebo webberkou?:) Syki, ktorá je aj spoluzakladateľom webzinu o knihách Knižní vesmír.

Orientačný let
Po úvodnej mape vesmíru vás nechám odletieť do kozmu. Nezabudnite sa pripútať a pozdravte Laiku.

streda 4. apríla 2012