sobota 28. júla 2012

Recenzia From What I Remember od Stacy Kramer a Valerie Thomas


Šťastné konce majú len príbehy, ktoré ešte neskončili.“

Pán a pani Smithovci

Všetci sa stretli ráno v jednej miestnosti v akomsi dome v meste Ensenada, v Mexiku.

Kylie, s obrovským oknom z prechádzajúcej noci, v spodnom prádle a obrúčkou na ruke, ležiaca vedľa Maxa.
Max v spodnom prádle s obrúčkou na ruke v jednej posteli s Kylie.
Maxova frajerka Lily, stojaca vo dverách izby.
Maxov najlepší kamoš Charlie držiaci Lily na uzde.
A napokon Will, teplý kamoš Kylie so svojim mexickým frajerom Juanom.

A o 3 hodiny začína ich stredoškolská promócia.

Ak ste si vybavili film Vo štvorici po opici, trafili ste sa do atmosféry, ktorú chceli autorky dosiahnuť. Príbeh sa začína Kyliným prebudením na neznámom mieste po prehýrenej noci len s útržkami spomienok. Vraciame sa však o dva dni späť, aby sme zistili, ako sa Kylie ocitla v Maxovom náručí. Nebudem vám prezrádzať podrobnosti, no určite sa v knihe vyskytli slová ako spoločná úloha, ukradnutý notebook a mexické hranice.

From What I Remember, voľne preložené ako „z toho čo si pamätám“ vsadilo na dynamický dej, rýchly spád a filmovú atmosféru. Kniha vo mne vyvolávala pocit, že čítam filmový scenár. Videla som pred očami naháňačku áut a mexickú fiestu ako na plátne v kine. Kniha tým získala svieži nádych, na druhej strane jej to ubralo mnoho z literárneho zážitku, ktorý by čitateľom mohla poskytnúť. Postavy pôsobili trochu plocho a vo výslednom efekte sa držali každého klišé teenagerských filmov. Pokiaľ však máte chuť čítať niečo veselé, vtipné a príjemné, nemusí to byť na škodu.

Ako skvelo a sviežo sa kniha rozbehla, približne od polovice som sa začala trochu nudiť. Predvídateľnosť deja, no aj niektorých dialógov boli pre mňa úplným buzzkillerom.

Za čo však musím autorkám pripísať plus boli citácie zo známych filmov na začiatku každej kapitoly, ktorú mimochodom vždy rozpráva iná postava. Aj tento kaleidoskopický prvok hrá v prospech knihy, postavy neznejú rovnako a postava Willa, teplého Kylineho kamoša je jednoducho skvelá.

Celkovo je From What I Remember nenáročné čítanie na pláž alebo do hojdacej siete, keď pofukuje príjemný vetrík a vedľa vás stojí pohár s chladenou limonádou a ružovým dáždničkom. Avšak, ak knihu naozaj niekedy sfilmujú, budem prvá, ktorá na ňu pôjde do kina.

"Ak sa do piatich minút nevrátim, tak čakajte dlhšie."

Ice Ventura, zvierací detektív

2 komentáre: