sobota 5. mája 2012

Patetické páry


Už mám po krk tých úžasných dokonalých párov a ich nadčasovej lásky. Nezdajú sa mi byť ani romantické, ani strhujúce, ani dychberúce, dokonca ani milé. Všetky do jedného sú patetické ako stará dievka žijúca s mačkami a holubmi.

(Najprv som rozmýšľala, že by sa k tomuto článku hodil nejaký poriadny baner, no musel by na ňom byť Edward s Bellou a to by bolo nielenže patetické ale ešte aj gýčové a ja som pred chvíľou jedla)


Čo je charakteristickou črtou patetických párov, ktorý ich odlišuje od ostatných znesiteľných knižných dvojíc? Jedno slovo – láska. Vlastne LÁSKA. Patetické páry nepociťujú niečo ako obyčajné city, nie oni CÍTIA, MILUJÚ, ODDÁVAJÚ sa jeden druhému. Ich láska je bezbrehá, nekonečná, bez nej nemá zmysel ani dýchať, či stretávať sa s hocijakými inými žijúcimi osobami, a už určite bez nej nemá zmysel robiť veci, ktoré prinášajú radosť – napríklad nakupovať topánky alebo ísť do kina na film s Johnym Deppom. Bez LÁSKY sú ničím.

Patetické páry sa MILUJÚ, ale to by sme im ešte odpustili. Neodpustiteľné však je, že hľadajú každú prekážku, ktorá by ich mohla odlúčiť, aby sa mohli ocitnúť v stave absolútnej beznádeje (popísanej vyššie). On sa ju za každú cenu musí snažiť presvedčiť, že bez neho jej bude lepšie, bude šťastnejšia, ale hlavne bude v bezpečí. Pri tom mu samozrejme trhá srdce (a my sa tešíme, že konečne skoná a bude pokoj), no on sa pochlapí, pošle ju preč a sám sa vyžíva v sebatrýzni (čiže ak je upír, tak sa trošku opaľuje, ak je vlkolak, tak si zakáže chodiť do lesa a podobne).

Ona si samozrejme pomyslí, že lásky je koniec (my tiež dúfame) a tiež sa vyžíva v sebatrýzni (prestane nakupovať, nosiť makeup, väčšinu času sa pohybuje v teplákoch a čudnej nepremokavej bunde a pateticky číta nejakú romantickú knihu).

Lenže utrpenie je zábava len na obmedzenú dobu, takže on sa vracia a ona hrá urazenú a nedostupnú (si musí vynahradiť celý ten čas odriekania príjemných vecí). On jej dookola rozpráva o pravej a večnej láske, o zmysle života a nezmysle života bez nej. Ona samozrejme v tomto bode pookreje a prijme jeho žiadosť o ruku (my všetci dáme svorne jeden facepalm). Čiže sme opäť na začiatku kolobehu, kde sa patetický pár nemôže bez seba pohnúť a keď sa stretne s kamarátmi hovorí o sebe v množnom čísle podľa hesla my dvaja si vystačíme.

Teraz sa spýtam, kto by toto preboha chcel čítať? (viac ako raz, pretože priznajme si, keď sme začínali s Twilightom, nikto z nás poriadne nevedel do čoho ide a keď to zistil, už nebolo cesty von)

Pomyselné prvé miesto o najpatetickejší pár vyhráva drahý dedo Edward a jeho dokonalá ženuška Bella. Som rada, že neexistuje kniha číslo 5 z tejto série, ktorá by len opisovala láskyplné nažívanie šťastnej dvojice, pretože by sa predávala v lekárni namiesto dávidla.

O druhé miesto sa pasujú dve twilightovské napodobeniny Die for me a Carrier of the mark, pričom sa nemôžem rozhodnúť, ktorá z týchto dvoch kníh je príšernejšia. V zásade sa okrem iných končín sveta, v ktorých sa odohrávajú, ničím nelíšia.

Ak hľadáte niečo neotrelé a neokukané, odporúčam napríklad knihu Lola and The Boy Next Door od Stephanie Perkins, Nobody’s Girl od Sarry Manning, Where She Went od Gayle Forman, hocičo od Sophie Kinsella alebo Meliny Marchetta.

Ak vám patetické páry vyhovujú, nenechajte sa odradiť a čítajte s chuťou ďalej :)

15 komentárov:

  1. Pěkný článek, ve většině s tebou souhlasím :D Ale asi tam máš chybu a místo knihy číslo 4 jsi chtěla napsat 5. Přece jen ten Rozbřesk existuje :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Toto mi tak hovorí z duše!
    Akurát čítam Vášeň, takže vyššie spomínané pocity potreby dáviť, práve prežívam. :D
    Mňa by len strašne zaujímalo, kto tie kecy o večnej, nekonečnej, bezhraničnej, úprimnej... láske, ešte žerie.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Awekki: dakujem, uz som opravila :D
    Mirus: tiez nechapem, ja to rozhodne nebudem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. zaujimavy clanok, v niecom sa stotoznujem a nieco si pojdem precitat aby som sa stotoznovala aj nadalej :D :D

    www.zivotvosvete.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  5. A potom sú tu ešte tak mega patetické páry, že ich patetickosť ťa dostane do takého akéhosi stavu otupenia zmyslov, pričom patetickosť kontinuálne narastá až sa v určitom bode zlomí a začne sa ti to páčiť. (viď Christian Gray a Ana)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. No patetické páry sú (aspoň podľa mňa) v 70 % nálepkou YA. Nie?
    Ale článoček super a zasmiala som sa. Pre mňa bolo napríklad Ak zostanem veľmi príjemným osviežením, pretože autorka vzťah hlavných hrdinov poňala naozaj reálne, nič neprikrášľovala ani neuberala. Bodaj by bolo viac takých kníh ...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. :DDD moje tretie meno je patos. Och boze. Keby som nevedela ze taki ludia naozaj existuju. Mali by radsej zostat v knihach.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Hahahaaaa, skoro som zdochla od smiechu, čo slovo, to perla! :-DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  9. neskutočné xDD veď oni spolu budú čoskoro aj na záchod chodiť (pokiaľ sa niekto túto všetkými zabúdanú miestnosť vôbec uráči spomenúť), lebo predsa nemôžu premárniť toľko času tým, že nebudú spolu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Dokonalý, neskutočne výstižný článok, už mám tiež toho celého pokrk.xD
    A vďaka za varovanie, Die for me aj Carrier som si chcela prečítať. Teraz viem, že na to musím mať najprv samovražedné sklony.:P:D

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Nic lepšího jsem za poslední dva týdny snad nečetla! :D Smála jsem se od první do poslední věty, píšeš skvěle a úžasně ironicky. :)
    Víc takových článků, prosím! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  12. tak to jis vystihla úplně přesně! tvým závorkám jsem se musela smát, protože máš naprostou prvadu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Pripravte sa na to, že keď budete mať nad 30 rokov, už Vám to bude pripadať strašne milé a budete to s nadšením čítať ako rozprávky!

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Great website. Lots of helpful information here. I'm sending it to some friends ans also sharing in delicious. And naturally, thanks in your sweat!
    Feel free to surf my weblog ; seo consultant

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Hi, Neat ρoѕt. Therе's an issue together with your site in web explorer, could test this? IE still is the marketplace chief and a big portion of people will leave out your magnificent writing because of this problem.

    Have a look at my page http://ipadrepairkl.wordpress.com/2013/02/25/gaining-from-quality-ipad-mini-repair-kuala-lumpur-kl-solutions

    OdpovedaťOdstrániť