utorok 10. januára 2012

Zoznámte sa s...



Je mnoho autorov, mnoho knižných sérií, kopa skvelých kníh a knižných fenoménov. Zatiaľ som mala príležitosť predstaviť vám na mojom blogu len maličký zlomok. S novou rubrikou Zoznámte sa s... sa budeme venovať systematickému rozširovaniu obzorov. 

Dnešné debutové Zoznámte sa s... venujem americkému autorovi Johnovi Greenovi, pretože presne dnes mu vychádza nová kniha The Fault in Our Stars.

Tridsiatnik s dušou dieťaťa a doživotný nerd
John Green, rodený Indianapolisčan, vyštudoval anglický jazyk v kombinácii s náboženstvom. Svoj sklon k šialeným nápadom a vieru v Boha premenil na ústredné motívy svojich kníh, ktoré zbožňujú tisícky čitateľov po celom svete.
John je momentálne hrdým otcom syna, o ktorého sa staral počas otcovskej dovolenky. Okrem syna žije so svojou manželkou Sarah a psom Willym (celým menom Fireball Willson Roberts).

Videobratia, tajná sestra a Yeti
V roku 2007 odštartoval John Green spolu so svojim bratom Hankom projekt Bratstvo 2.0. Na rok sa bratia vzdali písomnej komunikácie a nahradili ju video blogmi = vlogmi, ktoré uverejňovali na youtube. Keď projekt Bratstvo 2.0 skončil, Greenovci sa presunuli na stránku www.nerdfighters.com a svoje vlogy uverejňujú doteraz. Známi sú aj po menom vlogbrothers, čiže vlogoví bratia.
Keď sa Johnovi narodil syn v roku 2010, vlogové príspevky namiesto neho natáčala jeho "tajná sestra" Maureen Johnson, autorka sérií kníh o Sesterstve putovných nohavíc.
Nuž a kto je Yeti? Johnovi manželka Sarah, pretože sa odmieta ukázať v jeho videách.

Americká knihovnícka asociácia oceňuje
Roky strávené na internátnej škole John opísal v jeho najznámejšej knihe Looking for Alaska. Hlavný hrdina Miles sa v nej snaží nájsť odpoveď na otázku: "Ako nájdem východ z tohto labyrintu utrpenia?" Alaska bola v roku 2006 ocenená cenou L. Printza a v roku 2005 sa dostala do rebríčka 10 najlepších kníh pre mládež.

"Krásna vec na neustálej hrozbe vylúčenia z Culver Creeku bola tá, že dodávala vzrušenie každej chvíľke zakázaného potešenia. Tá zlá vec, samozrejme, bola možnosť okamžitého vylúčenia."

Na budúci rok je pripravené filmové spracovanie, o ktorom toho zatiaľ ešte veľa nevieme.
Moju recenziu na túto knihu si môžete prečítať TU.

John napísal viacero kníh
An Abundace of Katherines
Zoznámte sa s Colinom Singletonom, ktorý dostal za svoj život už 19x kopačky. Vždy od dievčaťa menom Katherine.
Na roadtripe, s desaťtisíc dolármi vo vrecu, zúrivým psom za pätami a ľahko obéznym kamarátom, sa snaží Colin vyvrátiť túto neustále opakujúcu sa premisu svojho životného údelu s Katarínami.

Paper Towns
Quentin vždy miloval Margo z úzadia, k priamemu činu sa nikdy neodhodlal. Keď Margo vpadne k nemu do izby v noci, oblečená za ninju a chystajúca pomstu, Q ju nasleduje. Na ďalšie ráno, keď by sa konečne mohli Quentinove sny naplniť, je Margo preč. Zanechala však za sebou stopy, ktorým rozumie jedine Q.


Dnes vychádza
Najnovšia Johnova kniha pod názvom The Fault of Our Stars.

Diagnostikovaná s rakovinou 4. štádia v 12 rokoch, bola Hazel pripravená umrieť. Kým jej v 14 medicínsky zázrak nezmenšil tumor   na pľúcach...zatiaľ.
Dva roky po zázraku je 17 ročná Hazel vo všetkom pozadu, príliš pozadu v škole, pozadu s kamarátmi a pozadu v normálnosti. A hoci môže žiť ešte dlhý život (nech už to znamená čokoľvek), Hazel je pripútaná ku kyslíkovému prístroju a tumory sa snaží potlačiť neustálym chemickým útokom.

Vtedy vstúpi do deja Augustus Waters, ktorý je Hazeliným partnerom v skupine na podporu detí chorých na rakovinu. Augustus je úžasný, a na Hazelino prekvapenie, má o ňu záujem. Byť s Augustom je ako byť v neočakávanej destinácii a na dlho potrebnej ceste naraz. To núti Hazel preskúmať ako choroba a zdravie, život a smrť určujú jej život a aké dedičstvo zanecháva každý za sebou.

Trailer ku knihe je tiež vynikajúci

Prvé vety vám prezradia, čo vás čaká (preklad je moja tvorba)
Na konci mojej sedemnástej zimy sa moja mama rozhodla, že som deprimovaná, pravdepodobne preto, že som dom opúšťala len zriedka, veľa času som trávila v posteli, dokola som čítala tú istú knihu, jedla som nepravidelne a väčšiu časť voľného času som venovala myšlienkam na smrť.
Vždy, keď čítate príručku o rakovine alebo webovú stránku alebo čokoľvek, depresia je uvádzaná ako vedľajší príznak rakoviny. Depresia je vedľajším príznakom umierania. (Rakovina je tiež vedľajším príznakom umierania. V podstate všetko je). No moja mama verila, že potrebujem starostlivosť, preto ma vzala k môjmu pravidelnému doktorovi Jimovi, ktorý súhlasil, že skutočne plávam v paralyzujúcej a úplnej klinickej depresii, preto bude nutné upraviť moje lieky a tiež by som preto mala začať navštevovať podpornú skupinu.
Táto podporná skupina znamenala meniacu sa skupinu ľudí v rôznych štádiách tumorom spôsobenej choroby. Prečo sa účastníci obmieňali? Vedľajší príznak umierania.

Zvyšok ukážky nájdete TU.


2 komentáre:

  1. Čo som sa to mala spýtať? :D :D :P
    Skvelý článok, musím sa priznať, že o Johnovi Greenovi som predtým nepočula. Ja viem, žalostné. No zaujalo ma to, a určite dám niektorej knihe šancu. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Wow, riadne si sa na tom namakala. Parádny článok, som na teba hrdá :)

    OdpovedaťOdstrániť