štvrtok 27. októbra 2011

2012, rok ktorého sa nemôžem dočkať (2)

Opäť raz príspevok do mojej (ne)pravidelnej rubriky, v ktorej vám predstavujem literárne novinky roku 2012. Najprv vám však musím povedať, že sa Judit práve na goodreads spýtala otázku: 

Keby ste si mali vy brať jednu knihu, na ktorú sa v roku 2012 tešíte najviac, ktorá by to bola? 

A vyvolala tým masové šialenstvo. Takže goodreadsoví fanatici, bežte jej odpovedať a zároveň zanechajte odpoveď aj mne. Som veľmi zvedavá :) Samozrejme, aj na odpovede všetkých negoodreadsákov!
Ak by som sa mala rozhodnúť ja, tak by to bola kniha Golden LilyIsla and The Happily Ever AfterNine Uses of a Ex Boyfriend.


Dnes vám predstavím knihu z dystopického súdka, ktorý sa stal v poslednej dobe veľmi obľúbenou témou mladých nádejných autorov.

ARTICLE 5
autor: Kristen Simmons
vychádza: 14.2.2012

New York, Los Angeles a Washington, DC boli opustené. 
Ústava bola zrušená a nahradená Morálnymi štatútmi.
Polícia už neexistuje, namiesto nej sú tu vojaci. Priestupky sú trestané zatykačmi, súdmi a ešte horšími praktikami. Zatknutí ľudia sa už väčšinou nevrátia.
17 ročná Ember Miller je dosť stará na to, aby si pamätala, že svet nebol vždy takýto. Ember spolu so svojou rebelujúcou matkou len ťažko zabúdajú, že ľudia neboli vždy zatýkaní za čítanie nesprávnych kníh alebo za zdržiavanie sa vonku po tom, čo padla tma. Život v USA zvykol byť iný.
Ember sa za tri roky od skončenia vojny naučila, ako byť neviditeľná. Vie, ako získať veci, ktoré potrebuje, ako napríklad lístky na jedlo alebo šaty z druhej ruky. Aj ako prežiť náhodnú inšpekciu Federálneho úradu reformácie. Emberin život je taký pokojný, ako sa len za daných okolností dá. No len dokým nie je jej matka zatknutá za nedodržiavanie Článku 5. Čo je však najhoršie - jedným zo zatýkajúcich dôstojníkov nie je nikto iný ako Chase Jennings...jediný chlapec, ktorého Ember kedy milovala.

***
Ešte by som vám na záver chcela dať do pozornosti dva odkazy.
Prvý je na úžasné fotky postáv z filmu Hry o život, ktoré zverejnila Judit - TU.
Druhý sa tiež týka Judit a jej výbornej akcie - hlasovanie o najpríťažlivejšieho knižného hrdinu His Royal Hotness, takže ak ste sa ešte nezapojili, určite tak urobte TU.
Blogovanie je o tímovej práci, úžasná veta, rozhovor s jej autorkou si môžete prečítať TU (len aby ste vedeli, je to nový knižný blog Secret World of Deep Soul a tých skvelých rozhovorov je tam viacero).

1 komentár:

  1. LOL byť tvoj nezávislý náhodný čitateľ tak si pomyslím, že spolu spíme alebo čo :D

    Inak tá moja blbá GR otázka bola inšpirovaná práve tvojim meme či ako mám nazvať toto tu :)

    OdpovedaťOdstrániť